“צלול” מבקשת מרט”ג: דרשו למנוע שימוש במסנני קרינה הפוגעים באלמוגים

עמותת צלול הצטרפה לדרישת מדענים מובילים בחקר אלמוגים  (להלן מכתבם) שביקשו לאסור את השימוש במסנני קרינה המכילים אוקסיבנזון ובנזופנון בשמורת האלמוגים באילת. בנוסף, ביקשה “צלול” מהרשות לערוך מסע הסברה בקרב המתרחצים והצוללנים בדבר הסכנות הנובעות מחומרים אלה לשונית האלמוגים, ולבחון את האפשרות לאסור ייבוא, ייצור ושווק של מכשירי הגנה המכילים חומרים אלו בכל הארץ. 

לדברי “צלול”, כבר לפני למעלה מעשור התפרסמו השפעותיהם השליליות של מסנני קרינה המוספים לתכשירי הגנה – קרם או תרסיס – המסננים מתמוססים ו/או מוסעים בים כחלקיקים זעירים שנספגים בבעלי חיים כגון אלמוגים, קיפודים, אצות ודגים שונים ופוגעים בהם. האלמוגים של מפרץ אילת הם משאב טבע ותיירות יוצא דופן, החשוב מאוד לכלכלת העיר. השונית מצליחה להתקיים דווקא במפרץ בשל שורה של תנאים מיוחדים, שהפרתם תפגע ביכולתה זו. לא רק זאת, בשל תכונות ייחודיות האלמוגים עמידים בפני ההתחממות הגלובלית, שכבר פוגעת קשות ועתידה לכלות את רוב שוניות האלמוגים בעולם. מכאן, שלאלמוגים במפרץ אילת והמערכת האקולוגית המתפתחת סביבם יש ערך עולמי, שלא יסולא בפז.

במכתבם הכולל ציטוטים ממחקרים רבים המאמתים חששות אלה וכוללים רשימה של מדינות בהן חל איסור שימוש בחומרים אלה, כתבו המדענים: “במחקרים שנערכו בארץ ובחו”ל, נמצא שמספר סוגים של קרמי הגנה בהם קיימים מסנני קרינה בשם אוקסיבנזון ובנזופנון, גורמים לנזק בלתי הפיך למערכת האקולוגית התת ימית המורכבת הנמצאת בחופינו. כימיקלים אלו גורמים לפגיעה ברביית וגדילת האלמוגים, ואף עלולים לגרום לפגיעה ממשית באלמוגים, הלבנתם ואף מותם. בכך יכולים להוציא את כל המערכת האקולוגית מיציבותה ולהוביל לתגובת שרשרת הרסנית”.

לדעת עמותת צלול על מדינת ישראל להצטרף למדינות אלה ולעשות ככל יכולתה לשמור על אלמוגי אילת כעל אוצר יקר (אוקטובר 2020).