טקס הנחת אבן הפינה למט”ש האוג. בתמונה: השרה גילה גמליאל, השר זאב אלקין, ראש עיריית ירושלים, משה ליאון ויו”ר תאגיד הגיחון, אבי בלשניקוב
“הם ישבו לנו על הצוואר ועשו לנו הרבה צרות. הם יצאו נגד הממשלה והרשויות לפי דעתי, ללא “צלול” אולי היינו יושבים פה רק בעוד כמה שנים. תודה לעמותת צלול בשם הטבע. אני גאה להגיד לכם תודה רבה”.
כך אמר יו”ר תאגיד הגיחון אבי בלשניקוב בטקס הנחת אבן הפינה להרחבת מט”ש האוג, בנחל אוג, בסמוך לנבי מוסא. המט”ש יטפל ברבע משפכי מזרח ירושלים הזורמים כיום בנחל קדרון וגורמים לזיהומו הקשה. חלק מהשפכים נתפסים כיום בהורקניה ונשלחים להשקיית התמרים בבקעת הירדן. החלק שאינו נתפס זורם לים המלח. אפיק הקדרון, שהוא אחד מהנחלים היפים בארץ, שלאורכו אתרי מורשת רבים סובל כים לא רק מזיהום בשפכים אלא גם מפסולת רבה שמגיעה עם השפכים.
פעילות “צלול” להפסקת הזרמת השפכים בנחל קדרון החלה עודב-2014 וזאת לאחר שנים ארוכות של הזרמת שפכים לנחל. בעיצומה של הפעילות ולאחר שהתברר שכל הגורמים גוררים רגליים פנתה “צלול” לבג”ץ בדרישה לחייב את המדינה ואת תאגיד הגיחון לטפל בשפכים. בעקבות הבג”ץ והצורך לספק את עמדת המדינה, הוקמה ועדה במשרד ראש הממשלה עליה הוטל למצוא פתרון לזיהום. הפתרון שנמצא בסופו של דבר היה הקמת מתקן לתפיסת השפכים במעלה נחל קדרון והזרמתם בצינור למט”ש האוג לאחר הרחבתו. לאחר הטיפול ישמשו השפכים להשקיית התמרים בבקעת הירדן וביריחו. יש לציין שהשלמת הפרויקט דורשת שיתוף פעולה מצד הפלשתינים בשטחם זורמים השפכים, ברשות המים מאמינים כי הצורך במים שישמשו להשקיה ישכנע את כל הצדדים לשתף פעולה. על פי הערכת הפרויקט כולו יושלם בתוך כחמש שנים. עם השלמתו יושם קץ לזיהום הנחל שנמשך שנים אחרונות. בהחלטתו אמר בג”ץ שלולא העתירה שהגישה “צלול” ספק אם הפרויקט היה יוצא לדרך.
ראש עיריית ירושלים, משה ליאון אמר, כי 800 מיליון השקל המושקעים בפרויק הם ביטוי לחשיבות המיזם והצלחתו וכי מימי הפרויקט ישקו את החקלאות היהודית והפלשתינית. השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל אמרה, כי קשה להאמין שב-2020 זורם ביוב בנחלי הארץ וכי זרימת השפכים בקדרון היא אחד המפגעים הקשים ביותר.
מנהל רשות המים, גיורא שחם, אמר כי מדובר בשעה הסטורית וכי השלמת הפרויקט תביא רווחה לציבור ולכלל האזור. עוד אמר שהגיע העת לטפל במפגעים הנוספים המזהמים את אקוויפ ההר. השר לתשתיות מים, זאב אלקין, אמר כי זיהום הקדרון נוט מפגע הביוב הגולמי הגדול ביותר ואחד המפגעים הגדולים שיש. וכי יש לסיים את הפרויקט במהרה שכן כל דקה של הזמת ביוב היא כאב גדול. עוד אמר כי ארע נס שבו רשות המים והמינהל האזרחי הצליחו לשכנע את הפלשתינים לשתף פעולה וכי המים יגיעו בסופו של דבר גם לפלשתינים.
עמותת צלול תמשיך לעקוב עד להשלמת הפרויקט.