צוות בו חברים עמותת צלול, ענף הזית במועצת הצמחים, המשרד להגנת הסביבה, רשות המים, משרד החקלאות, בעלי בתי בד, מדענים ומתנדבים מתחומים שונים, פועל במטרה לחולל רפורמה בענף בתי הבד לייצור שמן, שתאפשר את המשך קיומו החשוב לחברה, לסביבה לכלכלה ולמורשת, ותקטין את השפעתו המזיקה לסביבה
בארץ מקובלים שני תהליכים לייצור שמן זית: שיטה דו פאזית שתוצריה הם שמן אך גם “משחה” הכוללת גפת ועקר, ושיטה תלת פאזית שתוצריה הם שמן, גפת ועקר. התקנות אוסרות את הזרמת העקר, שהוא חומר אורגני וחומצי מאוד לביוב, שכן כאשר העקר מגיע למכונים לטיפול בשפכים (מט”ש) הוא גורם להרס תהליך הטיפול ולהזרמת שפכים גולמיים לנחלים, ולים ולסגירת חופי רחצה. במהלך השנים האחרונות אירעו לא מעט אירועים שבהם בעלי בתי בד הזרימו עקר למערכת הביוב וגרמו בכך לנזקים כבדים.
כדי למנוע את ההזרמה מימנו המשרד להגנת הסביבה ורשות המים צוות שאסף את העקר מבעלי בתי הבד העבריינים ופיזר אותו בכרמי הזיתים, בצידי דרכים ובמחצבות. לדעת רבים לשיטה זו חסרונות רבים ובראשם העובדה שמשרדי הממשלה תומכים במעוולים בעוד שבעלי בתי הבד שטיפלו בעקר בעצם באמצעות פיזורו לא זכו להטבות.
כדי לפתור בעיה זו החל לפעול הצוות במטרה לענות על מספר שאלות:
- להציע פיתרון כלכלי, בשיתוף בתי הבד, למניעת הזרמת העקר למכונים לטיהור שפכים.
- לגבש פתרון מיטבי לטיפול בעקר ובגפת דו פאזית שאינו פוגע בסביבה.
הפתרון המקובל לטיפול בפסולות – הגפת והעקר – הוא פיזורם בכרמי הזיתים, בשדות, בשבילים ובמחצבות. לפיזור מתנגדים לא מעטים, שרובם נשענים על דעות קדומות ועל מידע שהוא שגוי ברובו, המייחס לעקר תכונות שליליות, זאת בשעה שבדיקות ומחקרים מוכיחים שפיזור מבוקר, בכמות נכונה ומדויקת, לא רק שאינו מזיק לקרקע, אלא אף מיטיב איתה. במקביל, חוקרים מנסים למצוא פתרון טכנולוגי לעקר ולגפת, אלא שעד כה כל הפתרונות שהוצעו לא היו כלכליים מספיק. בספרד, יצרנית שמן הזית הגדולה בעולם, מקובלת שריפת הגפת הדו פאזית (גד”פ), באמצעות משרפות פסולת ליצירת אנרגייה, שיטה שאינה מקובלת בארץ, וספק אם תתקבל בעקבות התנגדות ציבורית רחבה. פתרון שהוצע בעבר הוא הקמת מתקני טיפול אזוריים שכלכליותם מוטלת בספק בשל קוטנו של הענף בהשוואה למדינות אחרות.
נושאים איתם מתמודד צוות הרפורמה
- חסרים שטחי פיזור מתאימים לעקר (תלת פאזי) ולגפת (דו פאזי) – כאלה שנמצאים בקרבת בתי הבד או שהחקלאים מסכימים לאפשר פיזור בהם. בשנים שבהן יבול רב, המחסור קריטי במיוחד.
- דעות קדומות של חקלאים שאינם מוכנים לקלוט את הגפת והעקר – בשל חשש מהשפעתם על הקרקע . חשש זה אופיני לחקלאים ערבים ויהודים כאחד.
- האם הפיזור הוא לשלב ביניים בלבד או הפתרון המרכזי? עד לאחרונה נהוג היה להאמין שפיזור עקר הוא שלב ביניים בלבד, עד למציאת מוצרים וטכנולוגיות – מזון לבעלי חיים, ביו גז, תרופות, מוצרים קוסמטיים ועוד. לאחרונה התברר שבשל תנאיו המיוחדים של הענף המקומי הנטייה צריכה להיות התמקדות בפיזור – שאלה שהעבודה תתמודד איתה.
- היעדר של נפח איגום מספק של עקר וגפת בבתי הבד – עובדה שמקשה על הפיזור בימים של גשם, שמאפיינים את עונת המסיק. לדעת בעלי בתי בד – הגדלת נפח האיגום למספר ימים הוא הכרחי.
- דו פאזי עדיף על תלת פאזי – אם עד לאחרונה היה נהוג לחשוב שמעבר מבתי בד תלת פאזיים לדו פאזיים יביא לשיפור הממשק הסביבתי ואיכות השמן – לקביעה זו יש לא מעט מתנגדים הטוענים שפיזור גפת דו פאזית (גד”פ) בעייתי לא פחות, ומחירו גבוה יותר.
- בתי בד במתחם העירוני – מתוך כ-100 בתי בד, כ-35 נמצאים בתוך המתחם העירוני. אין להם היתר בנייה ורשיון עסק והם גורמים למפגעים סביבתיים, בטיחותיים, מפגעי רעש, ריח, סתימות בשוחות הביוב ובתחנות השאיבה ולפגיעה במתקנים לטפול בשפכים. קיימים לכך שני פתרונות:
- הוצאת בתי הבד לשטחים החקלאיים – רחוק מתשתיות הביוב, תוך התאמתם לסביבה ותוך מתן אפשרות לפיזור נוח של מי העקר או גפת במטעי הזיתים ובשטחים החקלאיים.
- העברת בתי הבד לאזורי תעשייה: זמינותם במגזר הכפרי נמוכה, קיים חשש לירידה באיכות השמן בשל קשיי הובלה לבית הבד, פעילות בית הבד מתקיימת במשך חודשיים אך למרות זאת יאלצו הבעלים לשלם תשלומים גבוהים בעבור הקרקע, ארנונה ושירותים נלווים. מערכות ניקוז והולכת השפכים של אזורי התעשייה הם מבחינת “פרצה הקוראת לגנב” ועלולה להיפגע מהזרמת העקר בתוכם. המרחק מהשטחים החקלאים מקשה ומייקר משמעותית את פיזור העקר/גד”פ ויצריך הקמת מתקני איגום בשטחים החקלאיים עצמם. באיטליה, יוון, ירדן ובכל אזורי גידול זיתים לשמן, נמצאים בתי הבד בשטחים חקלאיים צמודי דופן ולא בתוך הישובים עצמם, כאשר הסיבה לכך היא בעיקר האפשרות להקים מתקני איגום לעקר ופיזור נוח בשטחים החקלאיים הסמוכים.
לצוות העבודה ידועה עמדתו של המשרד להגנת הסביבה, שאינו תומך בהעברת פעילות תעשייתית לשטחים החקלאים, אלא שכאן מדובר במקרה בעל מאפיינים יוצאי דופן וחריגים שיש לתת עליהם את הדעת, במיוחד לאור פגיעתם הרבה של תוצרי הלוואי לסביבה והקושי להתמודד איתם במציאות הקיימת – הצוות יבחן סוגייה זו
דגימת קרקע לבירור השפעת העקר
בראשית אוגוסט דגם צוות הרפורמה קרקע עליה פוזר עקר בשני אתרים: כרם זיתים בדבורייה ובשדה שלחין בכפר יסיף. מטרת הדיגום היא לבדוק את השפעת העקר על הקרקע. הבדיקה נלקחה מחלקה בה פוזר עקר ומחלקת ביקורת בה לא פוזר עקר.
את הדיגום ערכו יצחק ציפורי, איתי אורן ואורי יוגב והוא כלל חפירה בקרקע, הוצאת דגימות ושליחתן למעבדות ב”נווה יער” ולמעבדת “בקטוכם”.
חדשות
כנס בעלי בתי בד: הקטנת ההשפעה הסביבתית ואיך משפרים את איכות השמן?
שבועות ספורים בלבד לפני עונת המסיק, בסוף ספטמבר 2022, קיימו “ענף הזית במועצת הצמחים” ועמותת “צלול” יום עיון בנושאים: שדרוג בתי הבד, טיפול בתוצרי הלוואי
דגימות קרקע – האם העקר מסוכן לגידולים החקלאיים? התשובה בקרוב
בתמונה: איתי אורן, אורי יוגב ויצחק ציפורי. צילום: עמותת “צלול” מזה מספר חודשים פועל צוות בו חברים “צלול”, ענף הזית במועצת הצמחים, משרד החקלאות, המשרד
דף עמדה: הפחתת הפליטות לסביבה מבתי הבד לייצור שמן
שמן הזית הוא מרכיב מרכזי בתזונה הים התיכונית, שחשיבותה עולה בשנים האחרונות בעקבות עליית המודעות לתזונה בריאה והמלצות תזונאים להעדיפה על פני צורות תזונה אחרות.
כנס בעלי בתי בד: פועלים לרפורמה סביבתית
בחוות חנניה, משרדי ענף הזית, בין כרמיאל לצפת, התקיים ב-21 במרץ 2022 כנס בעלי בתי בד מכל רחבי הארץ אותו ארגן, מנהל ענף הזית במועצת