משבר האקלים - האיום הגדול על האנושות
תופעת התחממות כדור־הארץ שאנו חווים בעשורים האחרונים, היא לא תופעה טבעית, אלא תוצאה ישירה של פליטת גזי החממה היוצרים “שמיכה” הגורמת לעליית הטמפרטורה. מדידות שנערכו במקומות שונים בעולם מוכיחות שב-120 השנים האחרונות עלתה הטמפרטורה הממוצעת בכדור הארץ בכ-1.2 מעלות צלזיוס, ואם נמשיך לפלוט כמויות גדולות של גזי חממה לאטמוספירה, היא תעלה בעוד 4 – 6 מעלות צלסיוס עד לסוף המאה ה-21.
אלא, שמשמעות עליית הטמפרטורה היא לא רק אי נעימות קלה שתחייב להפעיל את המזגן עוד כמה שעות ביממה – משמעותה דרמטית הרבה יותר: הפשרת קרחונים בקטבים, הצפות, החמצת הים, פגיעה בצמחייה ובדגה, סערות עזות וקטלניות ובצורות ממושכות ותדירות הרבה יותר. שורה ארוכה של מדענים קבעו שאם לא נשנה את אופן יצור האנרגייה ואת צריכתה, אי אפשר יהיה להחזיר את הגלגל לאחור.
למה גורמת ההתחממות?
משבר האקלים בא לידי ביטוי בצורות שונות ומגוונות והוא משפיע אחרת על מדינות העולם. באסיה, באירופה ובארה”ב נמדדו טמפרטורות גבוהות מיוחד שטיפסו אל מעבר ל-50 מעלות צלסיוס. באסיה, בארה”ב ובהודו אירעו שיטפונות חריגים שגבו חיי אדם. תושבי אסיה ואפריקה סובלים מבצורות ממושכות, שגורמות להגירה למדינות אחרות, שאזרחיהן לא תמיד מסבירי פנים לאורחים החדשים. בחלק מהמדינות המשבר גורם לנטישת החקלאות ולהתפתחות ערי ענק אליהן נודדות משפחות החקלאים. בערים אלה אין מספיק תשתיות לקליטת התושבים החדשים. התוצאה היא עלייה באלימות, פשיעה ויצירת מתחים חברתיים ופוליטיים, שהשלכותיהם יהיו איתנו עוד שנים רבות. לדעת חוקרים, הסיבה המרכזית לפריצת מלחמת האזרחים בסוריה, ששינתה ללא הכר את האזור שלנו, היא הבצורת שגרמה להמונים לעזוב את בתיהם, להצטופף בשולי הערים וליצור לחץ אדיר על השלטון.
הפשרת הקרחונים ועליית מפלס מי הים מאיימת על איים קטנים באוקיינוסים, אך גם על ערי חוף ועל מדינות שלמות שעלולות לסבול מהצפות קשות ומחדירת מי ים מלוחים למי התהום שלהן.
עד לאחרונה האמינו רבים שההנדסה תמצא פתרון לכול צרה, וכי חומות וקירות בטון יוכלו לגלי הים. אלא שכיום ברור שייתכן מאוד שגם הטכנולוגיה המפותחת ביותר לא תוכל לאיתני הטבע, וכי השינוי צריך להיות עמוק הרבה יותר והוא תלוי במדיניות הכלכלית העולמית – אך גם בנו.
מה אצלנו?
תחזית השירות המטאורולוגי
- הטמפרטורה הממוצעת בישראל עלתה בכ-1.7 מעלות צלסיוס בין השנים 1950- 2017. שלושים השנים האחרונות תרמו תרומה מכרעת לעליה זו.
- הטמפרטורה הממוצעת בישראל צפויה לעלות בין עד סוף 2050 בעוד כ-9.0 מעלות צלסיוס. בתרחיש האופטימי (5.RCP4 (או בכ-2.1 מ”צ בתרחיש הפסימי (5.RCP8).
- מגמה שצפויה להימשך – עלייה בתדירות מספר הימים והלילות החמים במקביל לירידה בתדירות הימים והלילות הקרים.
- מגמת ההתחממות בולטת יותר בעונת הקיץ, הן במדידות העבר והן בתחזיות. בקיץ 2021 עלתה טמפרטורת הים התיכון ל-32 מעלות באזורים מסוימים.1.7
מה המדינה חייבת לעשות?
כדי למנוע את המשך פליטות גזי החממה לאטמוספירה ובראשם הפחמן הדו חמצני, על המדינות, ובהן ישראל, לשנות לחלוטין את תמהיל מקורות האנרגיה שלהן ולעבור משימוש בדלקים מחצביים: סולר, דלק וגז (כן, גם גז טבעי הוא גז מחצבי מזהם) לאנרגייה מתחדשת. כבר כיום עומד בפני מקבלי ההחלטות סל מוצרים מתחום האנרגיות מתחדשות, שמסוגל להחליף את רוב יצור הדלקים המחצביים: אנרגיית שמש, אנרגיית רוח, אנרגייה שאובה, אנרגייה הידרואלקטרית ואפילו אנרגייה מגלי הים. חלק מהאמצעים נמצאים עדין בשלבי בחינה וניסוי, אך אחרים, כגון אנרגיית שמש ורוח, נפוצות מאוד במדינות רבות, שבחלקן יש פחות שמש מאשר אצלנו. ובל נשכח את האמצעי היעיל והפשוט ביותר- התייעלות אנרגטית וניהול ביקושים להפחתת הצריכה.
ואכן, חלק ממדינות האיחוד האירופי קבעו יעד של 0% לפליטות גזי חממה עד 2050. אצלנו היעד שאפתני הרבה פחות ועומד על 10% אנרגייה מתחדשת עד 2020 ו- 17% בלבד, עד 2030. תוספת של 7% בעשור בלבד. יעד נמוך ומגוחך בהשוואה לגודל האסון הממשמש ובא!
אסור לשכוח – אנחנו מדינה ברוכת שמש ואין ספק שאפשר היה להציב יעד שאפתני הרבה יותר, במיוחד לאור העובדה שבשנים האחרונות פותחו אמצעים לאגירת אנרגייה, המאפשרים לנצלה גם בימים ובשעות שבהם השמש אינה זורחת. למרבה הצער, אין מנוס מהמחשבה לפיה היעד הצנוע שהציב משרד האנרגייה הוא תופעת לוואי מסוכנת של “שכרון הגז” שפקד את מקבלי ההחלטות בארץ, בעקבות גילוי מאגרי הגז בים התיכון. וכך, בעוד שמדינות רבות באירופה מנסות להיגמל משימוש באנרגייה מזהמת, לחסוך באמצעים ולעבור לאנרגייה נקייה ומתחדשת -אצלנו דבקים בזיהום.
הים ומשבר האקלים- שינויים שחייבים לקדם ברמה הארצית והמקומית
ברמה הארצית
- פיתוח מידתי ומותאם למשק הישראלי ולמציאות הגיאופוליטית, של מאגרי גז כאנרגיית מעבר בלבד – עד ליישום מקסימלי של אנרגיות מתחדשות. קידום של לפחות 50% אנרגיה מתחדשת עד 2030 בעיקר מפאנלים סולאריים על גגות.
- הפסקה של הנפקת רישיונות לחיפושי גז ונפט לחמש שנים לפחות כדי לאפשר יישום מלא של רגולציה והגנה ראויה לים, וכדאי לאפשר פיתוח מקסימלי של אנרגיות מתחדשות בישראל.
- ברמה הרגולטורית יש לקדם בדחיפות את חוק אזורים ימיים, שיסדיר את הפעילות הסביבתית במים הכלכליים ויפעל להקמה של מנגנון אחד שינהל את כל הפעילות בים.
- תיקון חוק הנפט והמשך בלימת עסקת שינוע הנפט של קצא”א לעשרות מיליוני טון נפט בשנה במפרץ אילת ובים התיכון.
- תקצוב מיידי של התוכנית הלאומית למניעה והתמודדות עם מצבי אסון נפט ודלק בים (תלמ”ת) וקידום מיידי של החוק התומך בתכנית זו. נכון לשנת 2022 למשרד להגנ”ס חסר תקציב תוספתי של כ- 100 מיליון ש”ח לתקצוב מלא של התלמ”ת ולפיכך ישראל אינה ערוכה כראוי להתמודדות עם אסונות נפט ודלק בים. נכון להיום חסרים עשרים תקנים ביחידת החירום הימית יחד עם כלי שיט, מתקני שאיבה, מערכות גילוי והתראה ועוד.
ברמה המקומית
התמודדות עם עליית מפלס פני הים באמצעות חלופות לא אגרסיביות למניעת גריעת חול מהחופים.
איסור הקמת מבנים ימיים כדוגמת מרינות ושוברי גלים
- תיקון חוק החופים כך שיחייב דיון מחודש בולחו”ף של תוכניות בנייה ישנות בתחום ה-300 מ’ , גם אלה שהחוק היום לא חל עליהן, ושינוי התוכניות בהתאם לתחזיות שינוי האקלים
- הכנסת שיקולים של עליית מפלס פני הים וסערות צפויות בתכנון טיילות ומבנים על קו החוף.
- צמצום זיהום מנגר עירוני – ניתוק מרזבים וחיבורי כלאיים בין מערכות הניקוז לביוב, ניקוי יסודי של מערכות הניקוז והרחובות כמה שאפשר.
- איסור הכנסה ומכירה של כלים חד פעמים בחופים.
היעד באירופה
היעד בישראל
תחום המים
המדינה אמנם הקימה מתקני התפלה שמספקים כ-70% מהצריכה הביתית ובכך הקדימה מדינות רבות שאף הן סובלות ממשברי מים, ביניהן דרום אפריקה, אוסטרליה וארה”ב. יחד עם זאת, אסור להזניח את יתר מקורות המים – מי התהום, ההולכים ומזדהמים וחשוב לשמור עליהם מכל משמר, גם למצב שוב מתקני ההתפלה לא יוכלו לעבוד (בעקבות זיהום ים בנפט, למשל). בנוסף, אין לזנוח בשום אופן את החסכון במים ואת ניהול הביקושים, באמצעותם אפשר יהיה למנוע הקמת מתקן התפלה אחד לפחות. מתקן התפלה לא רק תופס שטחי חוף יקרים מפז, הוא גם צרכן אנרגייה עצום שיש לו השפעה על הסביבה, שעוצמתה טרם הובררה.
עצים למען הסביבה
מאז הקמתה נטעה קק”ל כ-240 מיליון עצים בכל רחבי הארץ על-פני 920 אלף דונם. אלא שבשנים האחרונות לא רק ששטחי היער אינם מתרחבים, אלא שכמות עצומה של עצים נכרתת בכל שנה לטובת סלילת כבישים ובניית שכונות מגורים. כריתת עצים פוגעת לא רק בנוף ובקרקע אלא בסביבה ובבריאות של כולנו.
מה תורם לנו עץ אחד?
מפחית את הטמפרטורה ב-4 מעלות
סופג בשנה 20 ק"ג אבק ובולע 80 ק"ג תרחיפים, המכילים מתכות רעילות ככספית, ליתיום ועופרת.
בקרבת הבית הוא דומה לקיר אקוסטי הבולם רעשים. תרומה חשובה ביותר בשכונות
מסנן ומטהר 100 אלף מ"'ק אוויר מזוהם. מייצר 700 ק"ג חמצן וקולט 20 טון פחמן דו-חמצני.
כדי לקזז את הזיהום שיצרנו במהלך חיינו
על כל אדם לטעת 200 עצים בימי חייו.
מה אנחנו צריכים לעשות?
אמנם יצור האנרגייה, הרגולציה וההחלטות בתחום בתחום הפליטות, הם באחריות המדינה, אך גם אנו, האזרחים, חייבים לתרום את חלקנו במלחמה בהתחממות. איך עושים זאת? באמצעות כמה מהלכים פשוטים שיתרמו לא רק לסביבה ולאיכות החיים של כולנו, אלא גם לכיס הפרטי.
נוסעים בתחבורה ציבורית
המכונית הפרטית נחשבת לאחד ממזהמי הסביבה הגדולים ביותר. השאירו אותה בבית. סעו בתחבורה ציבורית, רכבו על אופניים או לכו ברגל
אוכלים פחות מזון מהחי
כדי לייצר 1 קג' של בשר יש צורך בכמויות אדירות של אנרגייה ושל מים. צמצמום צריכת הבשר מועילה לסביבה ולבריאות, ומונעת מחלות
לא רוכשים מוצרים מיותרים
אל תקנו מוצרים שאין בהם צורך. היצור שלהם צורך אנרגייה רבה. הפיכתם המהירה לפסולת מזהמת את הסביבה וגורמת לפליטות מיותרות
מצמצמים בטיסות
חברות הלוקוסט מפתות להרבות בנסיעות לחו"ל. אתם לא חייבים להתפתות ולשרוף אנרגייה מיותרת. את הנופש שלכם עשו קרוב לבית וצמצמו בטיסות
מפסיקים להשתמש בחד פעמי
הפלסטיק החד פעמי הוא מאויבי הסביבה הגרועים ביותר. הוא עשוי מנפט לאחר שימוש קצר הוא מושלך לפח או לטבע וגורם לנזקים קשים
ממחזרים, מפחיתים ועושים שימוש חוזר
מאריכים את משך השימוש במוצרים. אם מחליטים לוותר על מוצר, נותנים אותו למישהו אחר וקונים מיד שנייה
עוד נושאים
חדשות
“צלול” וארגוני סביבה: יעד הפחתת פליטות של 30% – מביש
שורה של ארגוני סביבה ובהם “צלול” פנו לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולשרי הממשלה, בדרישה להאיץ את היערכות המדינה לעידן של שינוי אקלים שישראל סובלת ממנו
תגובת “צלול” לדוח ה-OECD: הממשלה והכנסת מפקירות את שלומו ובריאותו של הציבור
דו”ח ה-OECD מעניק ציון “נכשל” לממשלת ישראל, משרדי הממשלה והכנסת בנושא ההתמודדות עם משבר האקלים ולגבי שמירת שלומו ובריאותו של הציבור. על פי הדוח ישראל
כנס חירום : באוויר, ביבשה ובים – חוק ההסדרים יפגע בישראל
הזמנה לכנס חירום! יום ראשון 7.5 בשעה 18:00 בזום –> https://bit.ly/3pbFnWJ—-בימים אלה מקודם בכנסת חוק הסדרים מסוכן לבריאות הציבור ולסביבה בישראל! רוצה לנשום אוויר נקי? רוצה שישארו
“צלול” לסמוטריץ’ וכץ: “ישראל חייבת חוק האקלים”. ואתם מוזמנים לשלוח להם מייל בדרישה לאשר את החוק
“צלול” ושורה ארוכה של ארגוני סביבה נוספים פנו לוועדת שרים לענייני חקיקה בבקשה לאשר ללא דיחוי את חוק האקלים שמקדם המשרד להגנת הסביבה. לדבריהם, אישור
לאחר עשור של שיחות הסכם להגנת האוקיינוסים. ואצלנו לא מאשרים את התלמ”ת
לאחר שיחות שארכו למעלה מ-10 שנים אישר האו”ם את אמנת האוקינוסים החדשה (High seas) שמגדירה ש- 30% משטח האוקיאנוסים יוגדרו כ”אזור מוגן” – עד לשנת
הים ומשבר האקלים – שינויי מדיניות נדרשים ברמה הארצית והמקומית
משבר האקלים מתבטא לא רק בעליית טמפרטורה, סופות, הצפות או יובש קיצוני, אלא יש לו השפעה קשה על כל מרכיב ומרכיב בחיינו, ובעיקר על הים. לעליית